Henrin Auteron blogi

HUOM: Kukin blogistimme vastaa itse omista teksteistään ja muista lausunnoistaan! Ota yhteyttä: viranomaismafia (at) gmail.com

keskiviikko 6. elokuuta 2014

Virkamiehen työmoraali

Mietin tässä ajankulukseni, että mikä on virkamiehen työmoraali.

Huomasin seuraavan tilapäivityksen facebookissa Kuka kuuntelee köyhää - ryhmässä:

Alla on siis kuva tilapäivityksestä. Lähde: Tilapäivitykseen ja siihen liittyvään keskusteluun pääse klikkaamalla tästä.


Mutta siis. Virkamiehen työmoraali. Mitä se on? Jos kerta on sossuksi hakeutunut niin luulisi olevan työintoa ja tunnollisuutta sen verran, että selvittää edes yksinkertaiset lakiasiat. Kun sen taitaa KVG eli "kato v***u Googlesta / netistä" - tyyppi niin luulisi, että sen taitaa myös sosiaalityöntekijä, virkamies, virkavastuulla.

Voisi myös kysyä, että kuinka asiakkaita palvellaan? Missä on hyvä asiakaspalvelu?

Virkamiehillä on myös yleinen neuvontavelvollisuus. Vastata ei voi pelkästään "en tiedä". Jos ei tiedä niin sitten asiakkaalle sanotaan myös, että "mutta otan asiasta selvää". Virkamiehen neuvontavelvollisuus kuuluu nimittäin hyvään hallintoon.

Niin tosiaan. Luulisi, että sossulla tosiaan ne toimintaohjeet siinä työpisteen ääressä olisi. Mikseivät siis nokkelina ihmisinä itse laatisi niitä toimintaohjeita? Sossuthan rakastavat arjen struktuureja ja elämän koordinaatteja.

Sosiaaliviranomaiset tekevät jatkuvasti työssään lainopillisia virheitä. Näihin useisiin tapauksiin voi tutustua lukemalla vaikkapa oikeusasiamiehen, oikeuskanslerin ja aluehallintovirastojen kanteluratkaisuja.

Mainittakoon näistä useista tapauksista vaikkapa seuraavat (klikkaa linkkiä):

Suonenjoen tapaus

Nurmijärven tapaus

Virkamiehen vastuu - analyysi

Erään tutkimuksen mukaan suomalaiset sosiaalityöntekijät ovat pohjoismaiden tylyimpiä. Turun Sanomien artikkelin aiheesta voit lukea klikkaamalla tästä. Sosiaalialalle on ajautunut liiallinen business - ja tehokkuuskulttuuri. Suomalaiset sosiaalityöntekijät siis syyllistävät köyhiä useammin kuin muiden pohjoismaiden sosiaalityöntekijät. Tähän vaikuttaa muun muassa se, että suomalaiset sosiaalityöntekijät ovat monesti epäpäteviä ja heikosti koulutettuja. Muissa pohjoismaissa he ovat koulutetuimpia ja pätevämpiä sekä ajattelevat köyhyyden johtuvan pikemminkin yhteiskunnan rakenteista asiakkaan laiskuuden sijaan. Ei ihme, että huostabisneskin kukoistaa ja voi hyvin!

Ei sillä, että arvostaisin koulutusta itsessään, mutta kaipa se olisi hyvä parannuskeino sossujen ammattitaidottomuuteen. "Suomessa on liian hyvä sosiaaliturva" - argumentti sopiikin paremmin mutu-tietäjän suuhun kuin sellaisen, joka on ottanut asioista selvää.

Jos tällaista toimintakulttuuria ei sosiaalialalla olisi niin ehkäpä Vilja-Eerikakin olisi elossa. Vilja-Eerika - reportaasiin pääset tutustumaan virkamiehen vastuu - analyysin linkkien kautta.

Lyrikaalinen loppukaneetti:

Mikä on virkamiehen vastuu? Oikeusvaltion virkamiehen. Hyvinvointivaltion virkamiehen.

Vastuuta kantavan virkamiehen. Painaako vastuu?

Onko salkku liian painava? Ehkäpä siellä on liikaa verkostokarttoja vanhan ajan viisauksien (esim. kodinhoitajien) sijaan...

Oi suuri virkamies. Teidän auktoriteettinne. Teidän majesteettinne.

Kumarran teitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti