Henrin Auteron blogi

HUOM: Kukin blogistimme vastaa itse omista teksteistään ja muista lausunnoistaan! Ota yhteyttä: viranomaismafia (at) gmail.com

sunnuntai 20. heinäkuuta 2014

Mistä me oikein riipummekaan?


Tuomioistuinten tulee olla riippumattomia. Väittävät.

Maistelkaa hetki tuota sanaa.

Mitä riippumaton tarkoittaa?

Otetaan esimerkki: Lapset leikkivät hiekkalaatikolla ja tulee riitaa.

Päätetään järjestää heille oikeuskäsittely.

Valitaan yksi oikeuden presidentti satunnaisesta ohikulkijasta. Hän ei ole kummallakaan puolella intresseineen. Otetaan ohikulkijoista vielä pari jäsentä lisää.

Loput jäsenet valitaan "osapuolten takaa": otetaan molempien isä ja äiti. Ja haetaan vielä kummit ja mummot ja vaarit. Sitten aletaan tuomitsemaan.

Onko tämä hiekkalaatikko-oikeus nyt riippumaton?


Onko työtuomioistuin riippumaton, jos Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö nimittää siihen presidentin ja kaksi jäsentä, jotka eivät edusta työnantajapuolta eivätkä työntekijäpuolta?

Sitten  Sauli nimittää jäseniä työsuhteisiin perehtyneistä ihmisistä, jotka tulevat työnantajayhdistyksiltä ja työntekijäyhdistyksiltä niiden keskusjärjestöjen esityksestä.

Sitten hän nimittää  virkasuhteisiin perehtyneitä ihmisiä asianomaisten ministeriöiden, kunnallisten työmarkkinalaitosten, evankelisluterilaisen sopimusvaltuuskunnan ja Suomen Pankin esityksestä.

Sitten Sauli nimittää jäsenet Suomen Pankin ja valtion virkamiesten  sekä kunnallisten ja kirkollisten viranhaltijain ammattiyhdistysten keskusjärjestöjen esittämistä henkilöistä.

Eli käytännössä koko työtuomioistuin on täynnä tuomitsijoita, joilla on intressi. Minä kyseenalaistan riippumattomuuden, mutta se on minun mielipiteeni. Mielestäni suurin osa nimitettyjä vastaa hiekkalaatikko-oikeuden mummoja ja vaareja, jotka tasan puoltavat sitä omaa pilttiään.

Ai että tarvitsemme asiantuntijoita ratkomaan asiaa? Niin, mitä sitten? Eihän esimerkiksi hovioikeuteen saapuva psykologikaan asetu tuomitsemaan vaan antamaan oikeudelle asiantuntijalausuntonsa. Samoin tekee terveydenhoitaja tai kuka tahansa asiantuntija oikeuden niin määrätessä. Miksi erityistuomioistuimessa asia on eri?

On kyseenalaista, että tuomarit nimetään erityistuomioistuimiin määrättyjen intressitahojen nimeämistä ihmisistä ja tämä seisoo siis laissa. Lainaus on melkein suora Kauko Heurun teoksesta Hyvä hallinto.

Seuraava lainaus on suora:

"Ongelma on perustuslaillinen".

Ja minä olen kyllä ihan samaa mieltä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti